Istorija i geografija Sokobanje

Istorija Sokobanje

Prvi znaci naseljavanja ljudi – Prvi dokazi o ljudima koji žive na ovim prostorima datiraju iz doba neolita. Arheolozi su na ovom mestu otkrili stare rimske grobnice između II i III veka. Istorijska evolucija Sokobanje pokazuje da su njene vrednosti poznate i cenjene od davnina.

Prvi srpski ustanak – Hajduk Veljko Petrović je prvi put osvojio Banju tokom Prvog srpskog ustanka. Zato ju je nazvao svojom banjom. Ime banje se menjalo više puta tokom svoje duge istorije. Prvo se zvala Banja, pa Veljka Banjica za vreme Hajduka, pa Velika Banja, i na kraju Sokobanja.

Sokobanja danas – U modernom vremenu, Sokobanja je postala jedna od najboljih i najposećenijih banja u Srbiji, koja kontinuirano radi na unapređenju turizma i napretka. Banjski centri, vodeni parkovi i bogat kulturni život samo su neke od pogodnosti Sokobanje.

Sokobanja nekada
Geografija

Sokobanja je kotlina u centralnoj istočnoj Srbiji koja je sa svih strana okružena planinama srednje visine. Sokoabanja ima površinu od 525 km2. Ova banja se nalazi između planina Rtnja na severu i Ozrena, Leskovika i Device na jugu. Takođe, Sokobanja se nalazi na 400 metara nadmorske visine.

Klima Sokobanje


Sokobanja ima umereno-kontinentalnu klimu. Leta su umereno topla, dok su zime blage, sa malo snežnih padavina. Sokobanja ima skoro idealnu klimu i nadmorsku visinu. Magla i jaki vetrovi su retki, a prosečna godišnja oblačnost je samo 57%. Okolne planine utiču na kontinuirano kruženje svežeg i čistog vazduha.

Demografija Sokobanje –  U mestu Sokobanja živi 6.757 punoletnih stanovnika. Prosečna starost stanovništva je 40,1 godina. Naselje ima 2914 domova.

geografija sokobanje