Šta treba videti u Sokobanji?

Sokobanja je jedan od najatraktivnijih banjskih gradova u Srbiji. Priroda, tišina, lekovita voda, vazduh i lekovito bilje samo su neki od razloga zašto bi trebalo da posetite našu banju. Pored toga, Sokobanja ima mnogo zanimljivih mesta za posetu i doživeti razne atrakcije koje pruža ova banja. Sokobanja se stalno unapređuje i širi. Kao rezultat toga, širi se raznovrsnost usluga i atrakcija za turiste, a svim posetiocima se pruža niz zanimljivih aktivnosti za opuštanje i uživanje tokom boravka u Sokobanji.

Sokobanja

Centar Sokobanje – Pošto u centru banje nema saobraćaja, odlična je lokacija za duže šetnje i razgledanje lepota Sokobanje. Sokobanjsko šetalište je atraktivno dizajnirano i izgrađeno od mermera. Postoji nekoliko susednih kafića, picerija i poslastičarnica. Uz šetalište se nalazi park sa igralištem za decu. Sve je na svom mestu za pravi porodični odmor.

Amam tursko kupatilo – Poseta starom turskom kupatilu jedna je od destinacija i znamenitosti koje se ne mogu propustiti prilikom posete Sokobanji. Ovo kupatilo, koje je podignuto na ruševinama antičkog rimskog kupatila, koristi lekovitu i toplu vodu. Zgrada amame je zaista originalna i izdvaja se od ostatka susedstva. Jedna od posebnosti banje je i kada Kneza Mila, koja se čuva od davnina kada je došao da se leči sokobanjskim lekovitim vodama.

Izletište Lepterija – Ovo izletište odlikuje popularni prirodni fenomen Vogorodica u Stanu. Gledano iz daljine, živo se uočavaju karakteristike Bogorodice koja na rukama nosi sina. Godinama su turisti obraćali veliku pažnju na ovu pojavu. To je u suštini kamena šupljina sa nepogrešivim obrisima majke i deteta. Za sokobanje i njenu nesvakidašnju stenu vezano je mnogo narodnih predanja i priča. Mnogi misle da se na Veliki petak na steni pojavljuje lekovita, sveta voda koja teče direktno iz nje.

Sokograd – Velika većina turista ne propušta posetu Sokogradu, koji se nalazi u kanjonu reke Moravice i udaljen je samo 2 kilometra od centra banje. Sokograd je mesto srednjevekovnog al utvrđenje. Smatra se da datira iz antičkih vremena i da se sastoji od Gornjeg i Donjeg grada. Sokograd je u ruševinama i na veoma nepristupačnom vrhu brda, ali je nesumnjivo jedinstven prizor koji vredi videti. U okolini Sokograda postoji nekoliko mesta koja su odlična za opuštanje i roštiljanje u prirodi.