Tradicija i kultura

Tokom godina, Sokobanja je negovala bogato nasleđe i kulturu. Lekovite vode i bilje Sokobanje, kao i idealna klima i prirodne lepote, doprineli su njenom razvoju i ustoličenju kao jedne od najlepših banja na svetu.

Turizam Sokobanja – Sokobanja je prva ekološka opština u Srbiji i jedina sa sveobuhvatnom turističkom ponudom u kontinentalnom turizmu.

Kulturno-istorijske znamenitosti – Od neolita, kada su se pojavili prvi znaci života i naseljenosti na ovim prostorima, svaka epoha je ostavila svoj jedinstveni pečat u razvoju i kulturi Sokobanje. Njihovi tragovi nalaze se širom Sokobanje.

Milošev Konak – Milošev konak se nalazi u srcu Sokobanje. Osnovao ga je proslavljeni knez Miloš Obrenović, koji je još tada znao sve o banjskim atrakcijama i lekovitim efektima. Zbog toga je često dolazio u Sokobanj da se opusti i leči, ostavljajući za sobom značajno kulturno nasleđe na ovim prostorima.

Vrmdža – Ovaj arheološki spomenik, koji je nekada bio antički grad, nalazi se u blizini sela Vrmdža, oko 12 kilometara od centra banje. Grad je osnovan tokom rimskog doba i smatra se da se razvio između 4. i 6. veka.

Milošev konak
Vrmdža