Planina Ozren

Ozren je planina u južnoj Srbiji sa najvišim vrhom Leskovikom na 1174 metra. Proteže se između Niša i Aleksinca, a u blizini je Soko Banja i srednjovekovni Soko Grad (banjski grad). Jedna od najšumovitijih planina u Srbiji i poznato klimatsko lečilište. Na ovoj planini se nalaze dve bolnice za lečenje plućnih i očnih oboljenja, kao i vodopad Ripaljka. Ozren je takođe dom jermenskog manastira iz 14. veka.

Ozren, zajedno sa planinom Devicom, čini jedinstven kompleks koji sa juga uokviruje sokobanjsku kotlinu. Postepeno nagnuti reljef Ozrena i višestruke perspektive čine ovu planinu privlačnom za organizovanje raznih turističkih aktivnosti, uključujući obilaske, šetnje prirodom i sakupljanje lekovitog bilja. Ove planine, zajedno sa Bukovikom na zapadu sliva, odlikuju se raznolikom florom i faunom.

Ozren je planina iznad Sokobanje sa nadmorskom visinom od 1118 metara. Trasa od Sokobanje do Ozrena duga je oko 5 kilometara. Ova planina je dom dve bolnice. Jedan za plućne probleme zbog nadmorske visine i borova, a drugi za smetnje oka zbog količine zelenila i povoljnog porasta vetra (hlađenje i mešanje mnogih vazdušnih struja) koji podržavaju ovaj vid lečenja.

Na Ozrenu postoje i dva izletišta. Jedno je u blizini Očne bolnice, dok je druga blizu jezerceta, sa velikim uređenim parkom, stolovima i stolicama. U blizini se nalaze razni restorani i parking.

 

Jezerce na Ozrenu

 

U blizini se nalazi vodopad Ripaljka, najviši vodopad u JI-Srbiji i prvi spomenik zaštićen državnim zakonodavstvom od 1948. godine. Vodopad Ripaljka je najviši u jugoistočnoj Srbiji, visok je 11 metara.

 

Vodopad Ripaljka

Još jedan dragulj u obližnjoj turističkoj ogrlici je manastir Jermenčić, koji je nastao u 14. veku na planini Ozren (1392). Crkva poštuje nebeske arhanđele Gavrila i Mihaila. Prema legendi, Jermeni su podigli manastir.

 

 

Manastir Jermenčić

Posebnost na divno izgrađenom izletištu Kalinovice, u šumsko-livadskom ambijentu, predstavljaju dve sekvoje, ali i izvor čija hladna voda ne samo da gasi žeđ, već se u mnogim situacijama koristi i umesto rashladnog sredstva. Iako je prilično dugačak, put do „kamena ljubavi“, gde su se ljubili hajduk Veljko i Čućuk Stana, takođe nije previše naporan. I danas je uobičajeno da dvoje mladih ljubavnika stanu na kamen i ljube se, verujući da se time obezbeđuje doživotna ljubav. Amblem zaljubljenih je stolna (usamljena) kamena gromada u središtu ogromnog polja. Ako se dve osobe popnu na stenu i uslikaju zajedno, biće zaljubljene do kraja života.


Prateći šumske staze i asfaltirane puteve, stiže se do Oštre čuke. Odatle se vidi Moravska dolina, a kroz izmaglicu se vide planine. Ozrenske staze vode do manastira Jermenčić, Tatomirovog grada i Ozrenske pećine. Ozrenski travnjaci kriju izvor „erelez“. Izvor je bio poznat još iz perioda turskog ropstva. Turci su pored izvora podigli kišni hram, a pravoslavci su prali ruke radi jasnijeg vida. Osim toga, žeđ možete utažiti na česmi Barudžije i Šopura, gde teče prohladna i čista „Ozrenska ruža“.

Oštra čuka