Manifestacije i festivali

U Sokobanji su uobičajene kulturne i umetničke aktivnosti, a redovno se održava veliki broj manifestacija i festivala. Među raznovrsnom ponudom su sportska takmičenja, kreativna okupljanja, skupovi i svečanosti. Sokobanja ima uspešnu kulturnu scenu za tako mali grad. Na ovaj način čuva svoju tradiciju i svake godine privlači veliki broj posetilaca. Odabrali smo neke od najpopularnijih i najistaknutijih događaja i festivala:

Sportske aktivnosti mladih – jedna su od najatraktivnijih manifestacija jer okupljaju decu svih uzrasta na jednom prostoru. Sve sa jednim fantastičnim ciljem: promovisanje zdravog i aktivnog načina života.

Sajam i sabor folklora – Folklorne manifestacije se često održavaju u maju, pred početak proleća. Festival folklora u Sokobanji poznat je pod nazivom Igra kolo pod Ozren. Ovaj gathering podržava našu kulturu, tradiciju i narodni ples.

Bašta otvorenog srca – obično se obeležava na početku godine, 1. januara, u Ozrenskoj bašti, i idealna je prilika da se meštani i banjski gosti okupe u jednom prostoru i uživaju u pripremljenim jelima. Nakon dočeka Nove godine, Turistička organizacija Sokobanja obezbeđuje besplatne tople napitke i užinu za sve posetioce. Ovaj događaj uvek stvara živu atmosferu i veoma je posećen.

Svetosavske proslave – Dobrotvorno društvo „Sveti Sava“ u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvom organizuje proslavu Svetog Save. Da ovaj festival bude udostojen na najlepši mogući način, uz veliki muzički orkestar i dečiji hor, stoji na raspolaganju sokobanjsko dobrotvorno društvo „Sveti Sava“.

Maraton želja – Iako ovo nije takmičarska manifestacija, privlači veliki broj gostiju koji žele da prošetaju Sokobanjem i obiđu brojna turistička mesta. Učesnici ove demonstracije dobijaju kupone za učešće u nagradnoj igri na svakoj lokaciji. Maraton želja održava se prvog vikenda septembra.

Prva harmonika Srbije-Sokobanja – Muzička manifestacija koja se organizuje od 1962. godine. Ova manifestacija je takmičarskog karaktera, ali obuhvata i revijalni deo u kome nastupaju najpoznatiji pevači narodne muzike. Finale takmičenja biće održano sredinom avgusta.

Zlatne ruke – Takmičarska manifestacija koja se održava svake godine od 1983. godine. Učesnici se takmiče u stvaranju tradicionalne kuhinje, kao i tradicionalnih zanata i narodnog stvaralaštva. Svake godine 14. jula se održava ovaj događaj.

Sveti Jovan Biljober – Svi učesnici dolaze da lociraju lekovito bilje na obroncima Ozrena, Rtnja i Dive uz pomoć veštih vodiča. Održava se godišnje od 2. do 7. jula. Uvek privlači veliki broj turista, a sama manifestacija je savršen izvor zabave u jednom od najlepših ambijenta prirode.